Vse najboljše Rosa Luxemburg (5.3.1871 – 15.1.1919)!

Le kaj bi si stara revolucionarka mislila, ko bi videla festivale kot so “Femme Feminite”. Ki v svoji najavi tožijo o tem, da je ženska danes vse bolj zvedena samo še na golo delovno silo in potrošnico in seveda je, celotna družba je, to je definicija kapitalizma. V najavi festivala je napisano, da je današnja družba vse bolj razčlovečena, da so rakava obolenja, depresija in podobne bolezni vse bolj endemične in tako naprej. Kar seveda vse drži. Vendar kaj storiti, kje zgrabiti to stanje, ki leži kot nočna mora na nas vseh?

V maniri utopičnega socializma, organizatorke festivala sanjarijo o nekakšni vrnitvi “nazaj k naravi” in ponovnem odkrivanju ženskega bistva. Bistvo ženske je, kakopak, ženstvenost, maternistvo, skrb za njenega moškega (!), čustvenost in lepota. Vsekakor je potrebno priznati, da gre za zelo zgoščen zbir predmodernih in šovinističnih predsodkov. Ampak rešitev ni in nikoli ne bo sanjarjenje o neki idilični preteklosti, ki se kot idilična kaže šele za nazaj. Kakšne pa je bila družbena vloga žensk pred vzponom kapitalizma? Ob vsem težaškem delu, ki so ga opravljale z moškimi na polju in drugod, so morale skrbeti še za naraščaj in gospodinjstvo. Osem, devet, deset in še več porodov, klanjanje pred vaškim farom in fevdalno gospodo. Otroške bolezni, nasilje v družini, vsakodnevna ponižanja in tako naprej. To je “idilična podoba” preteklosti in upam, da si v resnici ne želimo vrnitve vanjo.

Rosa

Ob še vedno močno prisotnih šovinizmu in seksizmu (dovolj je, če si enkrat bolj kritično pogledamo reklame med filmom), je kapitalizem prinesel še nevidno suženjstvo, preoblečeno v svobodo. Ženska naj bi bila danes osvobojena od gospodinjskih opravil in se lahko brezskrbno posvečala svoji poklicni poti, le da temu v resnici ni tako, ampak je v praksi pogosto dvojno obremenjena, njeno delo pa dvakrat manj pripoznano. A kot rečeno, rešitev ni v nadaljnjem pogospodinjenju žensk, v tem, da se jih ponovno prikleni na domače ognjišče in varuje kot nežne cvetlice ter skrbne matere.

Rešitev je v tem, da vsi, ki smo danes zvedeni na prodajalke in prodajalce delovne sile, na potrošnike in potrošnice, združimo sile v boju za boljši jutri. Jutri v katerem bodo vsakomur omogočeni življenjskih pogoji za dostojno preživetje ter svobodno upravljanje z lastnim življenjem. Jutri v katerem bedaste na spol vezane oznake ne bodo nič več kot to, bedaste torej.

Zato še enkrat, vse najboljše Rosa Luxemburg, velika borka za svobodo in pravičnost vseh zatiranih!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s